Ден на четенето в България – превенция срещу неграмотността в страната ни

На 17 ноември 2023 г. от 11:00 ч. в мултимедийния център на БТА фондация „Четене“, фондация „Детски книги“ и сдружение „Книги и четене“ ще поставят началото на Деня на четенето в България, организиран с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация „Четене“, Германия).

Инициативата ще се отбележи с официална пресконференция, в която ще вземат участие Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и фондация „Четене“, Виктория Бисерова, издател и преподавател в СУ, Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки“ и д-р Йорг Ф. Маас, изпълнителен директор на фондация „Четене“ (Германия), и зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Целта на организаторите е да превърнат четенето в национална кауза, от която зависи достъпът до книги, нивото на грамотност и умението за извличане и анализиране на информация.

Статистиката в страната ни е плашеща – дете, родено в България, може да развие само 61% от потенциала си, ако завърши пълния цикъл на образование и получи пълни здравни грижи, сочат данни на Световната банка за 2020 г. Затова и първият Ден на четенето в България ще премине под мотото „Четенето дава възможности“. То обобщава мисията на организаторите – да покажат, че четенето отваря врати пред децата и младежите, развива потенциала им и помага при избора на бъдеща професия. Четящият човек работи в името на демократичните принципи, икономическия растеж и иновациите, информира се, не се поддава на дезинформация, отстоява мнението си и открива възможности за прогрес във всяко свое начинание. Функционалната грамотност е ключът към постигане на Целите за устойчиво развитие, заложени в програмата на ООН. Въпреки че промяната на средата и отношението към четенето е бавен процес, с малки стъпки като Ден на четенето обществото може да преосмисли своята нагласа.

Партньори на инициативата са фондация „Глобални библиотеки“, Българска библиотечно-информационна асоциация, асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, дигитална агенция „BookMark“ и „Площад Славейков“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *